Digitale Economie

De digitale economie verandert niet alleen de manier waarop zaken worden gedaan, maar creëert ook nieuwe mogelijkheden voor mondiale groei en welvaart. Zolang dit gekoesterd wordt, kunnen technologische ontwikkelingen innovatie stimuleren op het gebied van nieuwe verdienmodellen en het internationale handelsverkeer. Digitale trends, zoals cloud computing, blockchain en big data hebben grote implicaties op het internationale bedrijfsleven.

Eén van de voorwaarden voor succes van de digitale economie is de mogelijkheid voor een vrij verkeer van informatie binnen en over de grenzen. Gefragmenteerde nationale regelgeving zijn struikelblokken voor handel. ICC heeft de handleiding “Trade in the Digital Economy” gemaakt als hulp voor beleidsmakers voor het aankaarten van de negatieve gevolgen voor groei van restricties op het dataverkeer.

Zeker 3.4 miljard mensen, 45 procent van de totale wereldbevolking heeft al toegang tot internet (World Bank, 2016). De verwachting is dat er in 2020 het Internet of Things 26 tot 30 miljard appraten zal omvatten. Realisatie van het potentieel van digitalisering en e-commerce staan hoog op de agenda van het bedrijfsleven. Centraal staan concurrentie, groei, voorspelbaarheid, compliance, en een versleutelde, vrije stroom van informatie voor grensoverschrijdende handel.

Prioriteit is aanpak van cybercriminaliteit; een probleem met een zeer internationaal karakter dat bij uitstek internationaal dient te worden aangepakt. De preventie van cybercrime is een van de Prioriteiten in Wereldzaken; zie voor meer informatie over cyber security de Cyber Security Guide for Business. Deze en andere onderwerpen komen aan de orde in onze Digital Economy-commissie. Leden van deze commissie zijn afkomstig uit meer dan 50 landen.

ICT-voorzieningen dienen meer en efficiënter te worden ingezet. Daarom startte de wereldwijde ICC organisatie in 2005 het Business Action to Support the Information Society (BASIS) initiatief. In het versterken van de informatiemaatschappij spelen bedrijven een cruciale rol. Namens het internationaal opererende bedrijfsleven voert BASIS het woord in vergaderingen van de Verenigde Naties, het Internet Governance Forum en de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Voor nadere informatie over ICC’s werkzaamheden op het thema Digital Economy kunt u contact met ons opnemen.

 

Laatste tweets

ICC WBO - 34 days ago

Speaking on the responsibility of business to help achieve @UN #SDGs at #B20 Japan, ICC Chair @PaulPolman said: Bus… twitter.com/i/web/status/1…

reply retweet favorite
ICC Nederland - 38 days ago

Goed artikel over #corruptie problematiek in internationaal zakendoen. Dank aan FD, zat. 11 mrt, voor interview… twitter.com/i/web/status/1…

reply retweet favorite

Nieuws

03-08

internationaal bedrijfsleven bepleit modernisering van beleid voor meer innovatie in ict-sector

Om de concurrentie, investeringen en innovatie in de ICT-sector te stimuleren, is van belang dat wet- en regelgeving bij blijft met de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovatieve business modellen.

> Lees meer...
27-01

spaanstalige editie icc cyber security guide for business gelanceerd

Veilig (online) zakendoen kan slechts wanneer alle partijen in de keten zich voldoende beschermen tegen cybercriminaliteit. In april lanceerde ICC daarom de Cyber Security Guide for Business. Nu is er, naast de Engelse en Nederlandse editie, ook een voor de Spaanstalige landen waardoor het bereik van de gids vergroot wordt. 

> Lees meer...
14-09

nederland host intergouvermentele dataprotectie conferentie

Gegevens zijn steeds eenvoudiger uitwisselbaar, waarbij grenzen geen rol spelen. Cloud technieken maken dat data gefragmenteerd wordt opgeslagen.

> Lees meer...