ICC Nederland bij G20: ‘Zet in op MKB-voorlichting en compliance van overheden’

Tijdens de G20 Anti-Corruption Working Group meeting, in Mexico-stad kreeg ICC Nederland de gelegenheid om te pleitten voor actieve voorlichting aan het MKB over corruptie-risico’s.

Bedrijven die internationaal zakendoen komen uitdagende situaties tegen met betrekking tot corruptie. Het ongewild betrokken raken bij corrupte praktijken is geen onbekend fenomeen voor bedrijven die niet goed zijn voorgelicht over de gevaren van corruptie. Overheden die hun bedrijfsleven motiveren internationaal zaken te doen, hebben ook een verantwoordelijkheid als het gaat over voorlichting over de risico’s, waaronder corruptie. ‘’MKB-bedrijven zijn vaak nog onvoldoende bewust van de verschijningsvormen van corruptie’’, aldus Marijke Wolfs van ICC Nederland. Niet alleen dient dit op de agenda te staan van de private sector; meer dan voorheen zou het op de agenda van de overheidsorganisaties moeten staan.

ICC Nederland deelde haar best practices met recente initiatieven, zoals de MKB anti-corruptiebrochure (in samenwerking met de Ministerie van Buitenlandse Zaken Nederland), de training van Nederlandse ambassadeurs, de (publiek-private) Week van de Integriteit en de ICC International Integrity & Anti-corruption Conference, jaarlijks voorafgaand aan de VN anti-corruptie dag op 9 december.

ICC heeft inmiddels 50 jaar ervaring met de preventie rond corruptie. De ICC Guidelines zijn praktische richtlijnen voor bedrijven. De G20-leden lieten blijken het inzicht in de ervaring van bedrijven met de uitdagingen waarvoor zij zich gesteld zien, te waarderen. Het belang van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven werd benadrukt.