ICC benadrukt belang heldere afspraken voor e-commerce tijdens WTO onderhandelingen

ICC heeft samen met 78 brancheorganisaties uit 6 verschillende continenten een oproep gedaan aan de onderhandelaars van de WTO om een akkoord te sluiten over de wereldwijde digitale datastromen. Het akkoord moet heldere afspraken bevatten die de digitale datastromen faciliteren en niet belemmeren. Op dit moment zijn WTO onderhandelaars van 86 landen afspraken aan het maken over handelsregels omrent e-commerce.

Mede door de Coronacrisis hebben vrijwel alle bedrijven stappen moeten zetten in de digitalisering van de bedrijfsvoering. Uit onderzoek blijkt dat de internationale handels- en geldstromen afvlakken of dalen. In plaats daarvan nemen digitale stromen een hoge vlucht. De toegang tot technologie en de vrijestroom van data en informatie zijn dus cruciaal ongeacht de sector of omvang van de organisatie. 

Het pleidooi roept de 86 WTO leden op om duidelijke handelsregels te maken omtrent digitale datastromen. Deze regels moeten ingaan op de volgende elementen:

  • Het verbieden van onnodige restricties op data transfers.
  • Het rekening houden met de principes van transparantie en interoperabiliteit tussen verschillende jurisdicties zodat deze niet alsnog de datastromen kunnen belemmeren.
  • Het verplichten van alle landen om wetgeving op te stellen die persoonlijke gegevens beschermd.
  • Zorgen dat de handelsregels gelden voor alle sectors.

Klik hier om de volledige oproep te lezen.