136 landen, waaronder Nederland, hebben in oktober 2021 een akkoord gesloten die het internationale belastingstelsel ingrijpend zullen veranderen. Het minimale winstbelastingtarief van de 136 landen gaat naar 15 procent en is van toepassing op bedrijven die meer dan 20 miljard winst boeken en een winstgevendheid van meer dan 10 procent hebben. Daarnaast zullen multinationals die meer dan 750 miljoen winst boeken in alle landen minimaal 15 procent belasting moeten betalen waarin zij actief zijn, ongeacht het land waarin ze zijn gevestigd. Doel van de overeenkomst is om belastingontwijking tegen te gaan en om het belastingstelsel bestand te maken tegen de globaliserende en digitaliserende wereldeconomie.

ICC, namens het internationale bedrijfsleven, verwelkomt de politieke ambitie om het internationale belastingsysteem te vernieuwen. ‘Coherente en gecoördineerde implementatie is echter van levensbelang om de hervormingen werkbaar te houden voor alle betrokkenen en om ervoor te zorgen dat er geen dubbele belasting wordt geheven op het internationale bedrijfsleven’, zegt ICC Secretaris-generaal John W.H. Denton AO. Christian Kaeser, voorzitter van de ICC Commission on Taxation en Global Head of Tax bij Siemens, benadrukt daarnaast dat duidelijkheid rond de toepassing en implementatie van het akkoord van belang is om de integriteit van het internationale belastingsysteem te waarborgen en de administratieve complexiteit te voorkomen.

Meer weten over wat ICC Nederland doet op het gebied van belastingen? Neem dan een kijkje op deze pagina.