Van 12 tot en met 15 juni 2022 vond de twaalfde World Trade Organization (WTO) Ministerial Conference (MC12) plaats. Als eindgebruiker van het multilaterale handelssysteem, is de WTO voor het internationale bedrijfsleven een belangrijke actor. ICC roept de op MC12 aanwezige handelsministers op om de rol en daarmee de relevantie en geloofwaardigheid van de WTO te versterken. Zo kan de WTO effectief omgaan met wereldwijde uitdagingen zoals inflatie en de toenemende druk op mondiale waardeketens.

Zeven onderwerpen zijn voor het internationale bedrijfsleven van groot belang:

  1. WTO-hervorming: Lidstaten dienen noodzakelijke WTO-hervormingen te steunen om het functioneren van de WTO te verbeteren.
  2. E-commerce: Ministers dienen het moratorium op invoerrechten op elektronische transmissies permanent te maken, of ten minste opnieuw met twee jaar te verlengen.
  3. Visserijsubsidies: Het is de hoogste tijd dat lidstaten de onderhandelingen over visserijsubsidies voltooien.
  4. Voedselzekerheid: De WTO moet effectief optreden tegen de groeiende voedselcrisis.
  5. Gezondheid: Lidstaten dienen zich aan te sluiten bij, maar ook verder te gaan dan, het Trade and Health Initiative.
  6. Duurzaamheid: ICC gelooft dat handel bij moet dragen aan oplossingen voor mondiale uitdagingen, waaronder de transitie naar een duurzamer bedrijfsleven.
  7. Services Domestic Regulation: Meer lidstaten dienen zich te committeren aan de in 2021 gesloten Services Domestic Regulation overeenkomst.

Het volledige statement kunt u hier downloaden.

Meer weten over wat ICC Nederland doet op het gebied van handel en investeren? Neem dan een kijkje op deze pagina.