Einde juli tekenden de VN, Turkije, Rusland en Oekraïne het exportakkoord voor graan, wat de weg vrij moet maken voor 20 miljoen ton graanexport uit Oekraïne via de Zwarte Zee. ICC waarschuwde al in een vroeg stadium voor het risico op een mondiale voedselcrisis bij een aanhoudende Russische blokkade van Oekraïense havens, en pleitte voor het instellen van een corridor.

António Guterres sprak lovend over ICC’s inzet: “John W.H Denton AO (Secretaris-generaal ICC, red.) bedank ik hierbij graag. Hij voorzag mij van papers en ideeën die mij in staat stelden om met Poetin en Zelenskyy te onderhandelen om de wereldwijde voedselcrisis aan te pakken. Het waren zijn papers die mij voorzagen in de wetenschappelijke onderbouwing om zinnige voorstellen te doen.”

Het overleg vond plaats tijdens de 77e Algemene Vergadering van de VN in New York. ICC is de enige private sector organisatie die spreekrecht heeft bij de Algemene Vergadering van de VN en is onderdeel van de UN Global Crisis Response Group. Meer informatie over de rol van ICC bij de Algemene Vergadering leest u hier.