Over ICC Nederland

ICC The world business organization, opgericht in 1919, is de grootste ondernemersorganisatie ter wereld met leden in 130 landen en kantoren in 90 landen. De Nederlandse afdeling, ICC Nederland, is een private vereniging waar internationaal opererende bedrijven lid van zijn.

ICC zet zich in voor een goed klimaat voor internationaal zaken doen, eerlijke concurrentie en een internationaal gelijk speelveld. Vaste gesprekspartners zijn intergouvernementele organisaties zoals de Verenigde Naties en haar satellietorganisaties, de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de Werelddouaneorganisatie, enzovoorts. Ook is ICC vaste gesprekspartner van de G8 en de G20.

Wereldwijd gebruiken ondernemers dagelijks ICC standaarden om eenvoudiger zaken te kunnen doen, waaronder de ICC Incoterms® 2010 regels, de ICC modelcontracten, anti-corruptierichtlijnen, regels voor documentair krediet (UCP600). Jaarlijks neemt het ICC Court of Arbitration 800 tot 1000 zaken in behandeling en is daarmee de grootste partij voor internationale commerciële geschillenbeslechting.


Governance

Meer dan 170 professionals, lid van ICC Nederland, zijn actief in de Nederlandse en internationale ICC beleidscommissies, waar wordt gewerkt aan standaarden, zelfregulering en beleidsaanbevelingen aan overheden. De Nederlandse prioriteiten worden geformuleerd in commissies en vastgesteld tijdens de algemene ledenvergaderingen van ICC Nederland.

Het kantoor van ICC Nederland, gevestigd in de Malietoren te Den Haag, staat onder leiding van mw. Marijke Wolfs, Algemeen secretaris. De Nederlandse afdeling van ICC onderhoudt op dagelijkse basis contact met het internationale secretariaat van ICC in Parijs en bepaalt mede de agenda van de internationale organisatie.

Het dagelijks bestuur wordt gevormd door de voorzitter en vice-voorzitter van ICC Nederland.
Daarnaast wordt de Raad van Bestuur gevormd door de volgende leden:

dhr. Henk Broeders (voorzitter)
dhr. Norbert Both, Shell
dhr. Han van Delden, KPMG
dhr. Aernout van Citters, Tata Steel
dhr. Jos Huigen, KPN
dhr. Hans de Jong, Philips
dhr. Johan de Koning, Unilever
dhr. Louis van Lennep
dhr. Johan Rijlaarsdam, Houthoff
dhr. Jasper van Schaik, Rabobank
dhr. Obbe Siderius, Heineken
mw. Juultje van der Wijk, ING (vice-voorzitter)

Voorzitter van de mondiale Executive board van ICC The world business organization is dhr. Paul Polman (Unilever).

Lid namens ICC Nederland van de Executive Board van ICC The world business organization is mw. Karien van Gennip (ING). 

Vacatures

ICC zet zich in voor een goed klimaat voor internationaal zakendoen en voor eerlijke concurrentie. Medewerkers van ICC zijn werkzaam in een complexe internationale werkomgeving en hebben affiniteit met het bedrijfsleven en voor ICC relevante politieke thema’s. Naast de belangenbehartiging gebruiken ondernemers over de hele wereld ICC richtlijnen.

ICC Nederland is één van de 90 national committees, een compact, dynamisch kantoor dat verantwoordelijk is voor belangenbehartiging, het coördineren van de Nederlandse beleidsagenda, het informeren van haar leden het organiseren van seminars en trainingen.

Vacature voor stagiair m/v (full time), september 2019 – januari 2020
Ter versterking van ons team in Den Haag zoeken wij een maatschappelijk geïnteresseerde en gedreven student Rechten, Economie, Internationale betrekkingen (of vergelijkbaar) die zicht in de laatste fase van zijn / haar studie bevindt.

Klik hier voor de volledige vacature.

 

Seminars

Introductie ICC Incoterms® 2020, najaar 2019

De ICC Incoterms® 2020 zullen per 1 januari 2020 van kracht worden. In het kader hiervan zullen in het najaar van 2019 meerdere seminars over de ICC Incoterms® 2020 plaatsvinden. Tijdens de seminars zullen de nieuwe ICC Incoterms® 2020 uitgebreid uitgelegd worden en...

read more