Over ICC Nederland

ICC The world business organization, opgericht in 1919, is de grootste ondernemersorganisatie ter wereld met leden in 130 landen en kantoren in 90 landen. De Nederlandse afdeling, ICC Nederland, is een private vereniging waar internationaal opererende bedrijven lid van zijn.

ICC zet zich in voor een goed klimaat voor internationaal zaken doen, eerlijke concurrentie en een internationaal gelijk speelveld. Vaste gesprekspartners zijn intergouvernementele organisaties zoals de Verenigde Naties en haar satellietorganisaties, de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de Werelddouaneorganisatie, enzovoorts. Ook is ICC vaste gesprekspartner van de G8 en de G20.

Wereldwijd gebruiken ondernemers dagelijks ICC standaarden om eenvoudiger zaken te kunnen doen, waaronder de ICC Incoterms® 2020 regels, de ICC modelcontracten, anti-corruptierichtlijnen, regels voor documentair krediet (UCP600). Jaarlijks neemt het ICC Court of Arbitration 800 tot 1000 zaken in behandeling en is daarmee de grootste partij voor internationale commerciële geschillenbeslechting.


Governance

Meer dan 170 professionals, lid van ICC Nederland, zijn actief in de Nederlandse en internationale ICC beleidscommissies, waar wordt gewerkt aan standaarden, zelfregulering en beleidsaanbevelingen aan overheden. De Nederlandse prioriteiten worden geformuleerd in commissies en vastgesteld tijdens de algemene ledenvergaderingen van ICC Nederland.

Het kantoor van ICC Nederland, gevestigd in de Malietoren te Den Haag, staat onder leiding van mw. Laure Jacquier, Algemeen secretaris. De Nederlandse afdeling van ICC onderhoudt op dagelijkse basis contact met het internationale secretariaat van ICC in Parijs en bepaalt mede de agenda van de internationale organisatie.

Het dagelijks bestuur wordt gevormd door de voorzitter en vice-voorzitter van ICC Nederland.
Daarnaast wordt de Raad van Bestuur gevormd door de volgende leden:

mw. Mirjam Bakker-Vergouw, ABN AMRO (voorzitter)
dhr. Achraf Abourida, ING
dhr. Han van Delden, KPMG
mw. Sylvia Dikmans, Houthoff
dhr. Aernout van Citters, Tata Steel
dhr. Jos Huigen, KPN
dhr. Sander Korving, Van Oord
dhr. Louis van Lennep
dhr. Reinoud Mangelmans, Philips (vice-voorzitter)
mw. Sanne Overbosch, Shell
dhr. Jasper van Schaik, Rabobank

Voorzitter van de mondiale Executive board van ICC The world business organization is Maria Fernanda Garza
First Vice-Chair is Philippe Varin. 

Seminars

Vacatures

Op dit moment zijn er geen vacatures

Stages

ICC Nederland is op zoek naar een stagiair Marketing-Communicatie. De stageperiode is in overleg. De volledige advertentietekst vindt u hier.

‘Gedurende vijf maanden ben ik stagiair geweest bij ICC Nederland. Vanaf mijn eerste dag werd ik nauw betrokken bij verschillende projecten, waaronder de publicatie van het ICC conferentieboek ‘Ethics & Sustainability, Taking the Lead’ en de organisatie van ICC’s International Integrity & Anti-corruption Conference in het Vredespaleis. De toegankelijke sfeer binnen het team zorgde ervoor dat ik altijd bij een collega terecht kon voor overleg of feedback. Ik kijk met veel plezier terug op deze tijd!’

Quote Anouk Swillens, student European Law School, Radboud Universiteit Nijmegen, januari 2020